stichting sport als middel

kwetsbare Jeugd

 

De sport kunnen doen die je zelf wil. Waar je jezelf kunt zijn, erbij hoort en gewaardeerd wordt.

Wat de kwetsbare jeugd haalt uit sport

  • Sport als veilige thuishaven; op de sportvereniging ontsnappen aan problemen thuis, op school of in de buurt en positieve steun en feedback vinden van coach en leeftijdsgenoten.
  • Sport als middel; om te dealen met uitdagingen in het dagelijks leven, zoals het geven van structuur in een turbulente jeugd of het krijgen van positieve energie in moeilijke tijden.
  • Sport als plek om te leren; leren over jezelf in relatie tot de wereld om jou heen. Hoe kan ik omgaan met stress en ruzies? en Hoe kan ik mijn talenten verder ontwikkelen en inzetten?
  • Sport als leidraad in het leven; als belangrijk onderdeel van de eigen identiteit en voor het bereiken van doelen buiten de sport, zoals een baan vinden of het behalen van een diploma.
  • bron: Onderzoek Jeugd, Zorg en Sport, Wageningen University & Research

Sport als opvoeder

Na gezin en school wordt de sportvereniging gezien als het derde opvoedingsmilieu. Sport kan op een positieve manier bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de jeugd. Maar binnen de sport draait het voornamelijk om motorische en fysieke vaardigheden. De opvoedende (pedagogische) kant van sport gebeurt ‘tussen de regels door’.

Vanuit de stichting richten we ons op het inzetten van pedagogische begeleiding ter ondersteuning van de kwetsbare jeugd. Om zo ook voor hen een veilig sportklimaat te realiseren, waar plezier en een goede relatie tussen sporters/ouders en trainers/coaches vanzelfsprekend zijn. De focus ligt op het talent van een sporter om zo het beste uit zichzelf halen, prestaties te verbeteren en door succeservaringen zelfvertrouwen op te bouwen.

Een kind met zelfvertrouwen, leert sneller op de training, speelt beter in wedstrijden, is minder gevoelig voor stress en blessures en zal zich sociaal beter manifesteren.

 

Jeugd die (tijdelijk) extra aandacht nodig heeft

Een deel van de jeugd dreigt de aansluiting met de samenleving te missen. Dit komt bijvoorbeeld doordat zij leven in armoede, te maken hebben met eenzaamheid / ouders in een complexe scheiding / verwaarlozing / gedragsproblemen / huiselijk geweld / verslavingsproblematiek / LHBT-gevoelens / pesten / psychische klachten / suïcidale neigingen / (een vorm van) autisme / ADHD, een licht verstandelijke beperking, of waar sprake is van een stapeling van problemen.

De kwetsbare jeugd heeft (tijdelijk) extra aandacht nodig en verdient dit ook. Er is geen kind dat om de omstandigheden heeft gevraagd waar hij/zij zich in bevindt.

Onze aanpak is gericht op het creëren van de juiste omstandigheden voor de kwetsbare jeugd zodat zij mee kunnen – blijven – doen binnen de sportvereniging en daarmee de samenleving.

Contact

Gert de Jonge
+31 (0)6 42 39 42 04
info@sportalsmiddel.nl
Gert de Jonge
+31 (0)6 42 39 42 04
info@sportalsmiddel.nl

© 2024 Stichting Sport als Middel

Bel mij terug

VOLGEN

Design door Visual4All